Jdi na obsah Jdi na menu
 


TV seriál Otazníky českých dějin

 

POZOR !!! POZOR !!! POZOR !!!

Od pondělí 5. února 2024 se náš seriál objeví v odpoledním vysílacím čase !!!

Každé pondělí a každou středu od cca 15:30 hodin.

Kde? Na TV CS FILM

 

Otazníky českých dějin (1/16)

pondělí 5. února od 15:30

Karel IV. - Největší záhady českého krále Český král a římský císař za sebou zanechal velký odkaz, ale také spoustu otazníků. Je možné, aby mu živé sny zachránily život? Setkal se s poltergeistem? A co záhadné zranění z roku 1350? Proč se o něm nesmělo mluvit? Jak vypadal pohřeb velkého panovníka? Kam se ztratil honosný náhrobek z Chrámu svatého Víta? Odpovědi na otázky bude hledat badatel Libor Marek a host pořadu - historik Štěpán Čadek. (20 min)

Otazníky českých dějin (2)

středa 7. února od 15:25

Půta Švihovský – Odnesl ho ďábel, anebo byl zavražděn? Dokumentární seriál ČR (2022). Podle legend a pověstí byl z tohoto světa odnesen čertem. Ve skutečnosti měl být na hradě Rabí násilně zavražděn a jeho tělo ihned uloženo do zasmolené rakve, aby ho už nikdo neviděl. Kdo se chtěl bohatého šlechtice zbavit? Kde skončily jeho ostatky? A co starý obraz? Ukazuje nám, jakou zbraní byl zlikvidován? Odpovědi na otázky bude hledat badatel Libor Marek a hosté pořadu. Kastelán hradu Švihov Lukáš Bojčuk a spisovatel Zdeněk Ruda. (20 min)

Otazníky českých dějin (3)

pondělí 12. února od 15:30

Jan Žižka – Dvakrát pochovaný vojevůdce. Dokumentární seriál ČR (2022). Husitský vojevůdce patří mezi nejvyhledávanější postavy českých dějin. Stejně jako ostatní, i on si do hrobu odnesl mnohá tajemství. Kdy a jak přišel o první oko? Chtěli ho nepřátelé otrávit? Co se skutečně stalo na hradě Rabí? Na jakou nemoc později zemřel? A co Jiří z Poděbrad? Mohl dát svolení k přenesení ostatků z Hradce do Čáslavi? Odpovědi na otázky bude hledat badatel Libor Marek a host pořadu - historik Štěpán Čadek. (20 min)

Otazníky českých dějin (4)

středa 14. února od 15:30

Kat Jan Mydlář – Co o něm ve skutečnosti víme? Spisovatel Josef Svátek vydal o katu Mydlářovi rozsáhlé románové dílo, které se pro fanoušky české historie stalo bernou mincí. Ve skutečnosti o pražském popravčím víme velice málo. Kde bydlel? Koho sťal a koho oběsil během Staroměstské popravy 1621? Kolik měl manželek? Kde byl pohřbený? Odpovědi na otázky bude hledat badatel Libor Marek a host pořadu - archeolog Tomáš Mařík. (20 min)

Otazníky českých dějin (5)

pondělí 19. února od 15:30

Rudolf II. - Svobodný císař, který trpěl schizofrenií. Dokumentární seriál ČR (2022). Rodiče Rudolfa II. byli bratranec se sestřenicí, což budoucímu císaři zadělalo na velký problém. V mládí se nakazil syfilidou a svoji milenku Kateřinu Stradovou si nikdy nevzal. Co se stalo s jeho prvním synem? Našel elixír mládí a elixír života? Proč byl pohřbený po více než osmi měsících? Jak vypadala jeho mumie v roce 1928? Odpovědi na otázky bude hledat badatel Libor Marek. (20 min)

Otazníky českých dějin (6)

středa 21. února od 15:30

Kozina versus Lomikar – Mohla vyřčená kletba zabíjet? Alois Jirásek zahrnul Kozinu do svého románu Psohlavci, ale bohužel se dopustil historických chyb a nesrovnalostí. Jak se ve skutečnosti jmenovala Kozinova žena a děti? Kde byl chodský rebel popraven? Zazněla u šibenice legendární věta „Lomikare, Lomikare...“? Na jakém místě byl pohřben? A co Lomikar? Jak vypadaly jeho ostatky v roce 1945 a v roce 2013? Odpovědi na otázky bude hledat badatel Libor Marek a host pořadu - archeolog Jiří Šmahel. (20 min)

Otazníky českých dějin (7)

pondělí 26. února od 15:30

 Albrecht z Valdštejna – Tři pohřby slavného vojevůdce Pro některé historiky bude Albrecht z Valdštejna císařským zrádcem, pro jiné zase naopak vynikajícím podnikatelem renesanční doby. S jeho životem je spojeno velké množství otazníků. Proč s sebou vozil záhadný amulet a skříňku s kameny? Kde se nakazil francouzskou nemocí? Kdo ho zavraždil a kde byl poprvé pohřbený? Odpovědi na otázky bude hledat badatel Libor Marek a host pořadu - ředitel muzea ve Stříbře RNDr. Zbyněk Navrátil. (20 min)

Otazníky českých dějin (8)

středa 28. února od 15:30

Jakub Jan Ryba – Sebevrah nebo oběť vraždy? Autor České mše vánoční byl profesí učitel, který se narodil v Přešticích a zemřel za dosti podivných okolností nad osadou Voltuš. Byl zavražděn, anebo si vzal život sám? Proč ho původně pohřbili na morovém hřbitově? Jak probíhala exhumace? Jsme schopni po několika staletích prokázat trestný čin? Odpovědi na otázky bude hledat badatel Libor Marek a host pořadu - bývalý vyšetřovatel JUDr. Václav Hurych. (20 min)

Otazníky českých dějin (9)

pondělí 4. března od 15:30

Jan Nepomucký. Dokumentární seriál ČR (2023). Sochy, kostely a kaple s jeho jménem jsou rozesety po celých Čechách. Ve školách se o něm děti učí, že byl shozen do řeky Vltavy poté, co odmítl vyzradit zpovědní tajemství královny Žofie. Byla to pravda? Anebo se jedná o mýtus? Umučil ho pražský kat nebo český král Václav IV.? A co záhada nalezeného jazyka? Odpovědi na otázky budou hledat badatel Libor Marek a Štěpánka Kodýdková ze Svatojánského muzea v Nepomuku.(20 min)

Otazníky českých dějin (10)

středa 6. března od 15:30

Přemysl Otakar II. - Krutý konec krutého krále Jako druhorozený se nikdy neměl stát králem. V patnácti letech se postavil proti otci a v devatenácti se dočkal odvety v podobě staré a ošklivé manželky. Po kom zdědil snědou pleť? Proč mu říkali „král železný a zlatý“?. Jaké byly jeho poslední okamžiky v bitvě na Moravském poli? Zemřel hrdinskou smrtí, jak tvrdil kronikář Karla IV?. Nebo byl sprostě popraven? Odpovědi na otázky bude hledat badatel Libor Marek.(20 min)

Otazníky českých dějin (11)

pondělí 11. března od 15:30

Jan Lucemburský. Dokumentární seriál ČR (2023). Mezi zasvěcenými se mu říkalo „létající král“. V Praze nechal vystavět první turnajové kolbiště, kde shodou okolností málem přišel o život. Potýkal se s dědičnou nemocí, která ho později připravila o zrak. Učili jsme se o něm ve školách pravdu? Která zranění pro něj byla fatální v bitvě u Kresčaku? Kde skončily jeho ostatky? Odpovědi na otázky bude hledat badatel Libor Marek.(20 min)

Otazníky českých dějin (12)

středa 13. března od 15:30

Jiřík z Poděbrad – Vrah nebo oběť? Dokumentární seriál ČR (2023). Údajně se narodil jako nemanželský syn. Za kmotra mu šel prý jednooký Jan Žižka a v 7 letech se stal sirotkem. V roce 1458 byl zvolen českým králem a za svého života se nezbavil nařčení, že Ladislava Pohrobka nechal otrávit. Jaký byl jeho osobní život? Které nemoci ho trápily? Co se stalo po smrti s jeho srdcem? Čím se do historie zapsali synové Hynek a Boček?. Odpovědi na otázky budou hledat badatel Libor Marek a spisovatel Aleš Česal.(20 min)

Otazníky českých dějin (13)

pondělí 18. března od 15:30

Templáři. Dokumentární seriál ČR (2023). Podle legend a pověstí u nás templáři zanechali výraznou stopu, což historici rázně popírají. Stejně jako Hájkův soupis hradů, kde rytíři s červeným křížem působili. Je možné, aby v Čechách ukryli některý ze svých pokladů? Kam se v roce 1310 ztratil legendární mistr Ekko? Odešel do ústraní, anebo zemřel na Templštejně? Mohl být pohřbený v Řeznovickém kostele společně s Bafometem? Odpovědi na otázky bude hledat badatel Libor Marek.(20 min)

Otazníky českých dějin (14)

středa 20. března od 15:30

Pohřbeni zaživa. Dokumentární seriál ČR (2023). Během života jsou věci, které bychom jako lidé nikdy nechtěli zažít. Probudit se v rakvi a nad sebou mít dva metry země. Anebo procitnout v hrobce, která je uzavřena těžkou kamennou deskou. Pojďte spolu s námi pátrat po místech, kde se podobné příběhy prý skutečně přihodily. A nebylo jich málo – Hlučín, Horšovský Týn, Brno, Praha anebo Zlonice. Pořadem provází badatel Libor Marek a archeolog Tomáš Mařík.(20 min)

Otazníky českých dějin (15)

pondělí 25. března od 15:30

Upíři a revenanti. Dokumentární seriál ČR (2023). V době Karla IV. byla napsána Neplachova kronika a z ní se dozvídáme, že první český upír se jmenoval Myslata. První českou upírkou měla být Dorota Ducháčová. Oba dva prý po své smrti vstávali z hrobu a vraždili své sousedy. O tom, že by měli špičaté zuby a vysávali lidem krev, není ani zmínky. Patřili mezi revenanty? Jaký byl mezi nimi rozdíl? Najdeme kromě středověkých příběhů i novověké případy? Odpovědi na otázky budou hledat badatel Libor Marek a archeolog Tomáš Mařík.(20 min)

Otazníky českých dějin (16)

středa 27. března od 15:30

Karel Huss – Poslední chebský kat. Dokumentární seriál ČR (2023). V patnácti letech musel v Mostě oběsit kostelního zloděje, aby získal tovaryšskou zkoušku. Krátce poté odešel do Chebu, kde vykonával katovské řemeslo po svém strýci. Stopy posledního chebského kata končí v Kynžvartu, kde byl správcem sbírek hraběte Metternicha. Jaká tajemství si odnesl do hrobu? Podaří se nám najít místo jeho posledního odpočinku? Odpovědi na otázky budou hledat badatel Libor Marek a spisovatel Aleš Česal.(20 min)

 
Dokumentární seriál ČR (2023). Přemysl Otakar II. - Krutý konec krutého krále Jako druhorozený se nikdy neměl stát králem. V patnácti letech se postavil proti otci a v devatenácti se dočkal odvety v podobě staré a ošklivé manželky. Po kom zdědil snědou pleť? Proč mu říkali „král železný a zlatý“?. Jaké byly jeho poslední okamžiky v bitvě na Moravském poli? Zemřel hrdinskou smrtí, jak tvrdil kronikář Karla IV?. Nebo byl sprostě popraven? Odpovědi na otázky bude hledat badatel Libor Marek.